Carter vertrouwt e-mail niet meer

article image

Voormalig president Jimmy Carter van de Verenigde Staten stuurt zijn post tegenwoordig weer op de traditionele manier. Persoonlijke brieven aan binnen- en buitenlandse kopstukken schrijft hij met de hand en hij doet ze weer zoals vroeger in de brievenbus.

Hij heeft geen vertrouwen meer in de telefoon of de e-mail, omdat de geheime diensten veel te veel mogelijkheden hebben om informatie te onderscheppen. Spionage is in de Verenigde Staten volledig uit de hand gelopen sinds de aanslagen van 11 september 2001, aldus Carter in verschillende Amerikaanse media.

"Ik denk niet dat er nog enige twijfel aan is dat de NSA of andere instanties vrijwel alle telefoontjes in de VS in de gaten houden, en ik neem aan dat dat ook voor het e-mailverkeer geldt."

Diep gezakt

Nog voordat klokkenluider Edward Snowden het grootschalig afluisteren van burgers door de NSA naar buiten bracht, vertrouwde de oud-president de diensten al niet meer. "We zijn diep gezakt in het schenden van Amerikaanse burgerrechten op het gebied van privacy", zegt Carter.

"Brieven aan buitenlandse leiders, en soms zelfs Amerikaanse leiders, schrijf ik met de hand en breng ik persoonlijk naar de brievenbus. Want ik denk dat mijn telefoongesprekken en mijn e-mail worden afgeluisterd. En er zijn dingen waarvan je niet wil dat iemand ze weet."

Sinds hij in 1981 het Witte Huis verliet zet Carter (89) zich in voor mensenrechten en de oplossing van internationale conflicten. Hij richtte na zijn presidentschap The Carter Center op, ter bevordering van mensenrechten en humanitaire hulp en voor het houden van toezicht bij verkiezingen. Als onderhandelaar sprak hij onder meer met Noord-Korea over nucleaire ontwapening in 1994. Ook bezocht hij landen als Syrië en Cuba.

140 landen

Jimmy en zijn vrouw Rosalynn Carter bezochten meer dan 140 landen. Ook is de oud-president lid van The Elders, een raad die in 2007 door Nelson Mandela werd opgericht waarin (voormalige) wereldleiders en andere prominenten uit de internationale politiek zitten.

bron:nos.nl